×

De geschiedenis van een leisteengroeve 

Blauwe steen doet dromen en veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de Ardennezen de eerste waren die het ontdekten en exploiteerden. Op de top van het charmante en levendige dorp Alle-sur-Semois heeft de mijn tientallen jaren lang voor het levensonderhoud van de gezinnen in de regio gezorgd. Het bedrijf sloot zijn deuren in 1948 na de succesvolle ontwikkeling van de buitenlandse en moderne productie.

Je betreedt het hart van de toenmalige, nog steeds intact gebleven, mijnwereld en herbeleeft het dagelijks leven van meerdere generaties mannen en hun vak.

Onder het toeziend oog van de vleermuizen dwaal je door mysterieuze gangen naar de betoverende lagune en herleef je een eeuw lokale industriële geschiedenis.

Zijn heden en zijn toekomst

In 2012 besloot Vincent Theret de mijn nieuw leven in te blazen en de verlaten Ardois'Alle-grot te exploiteren. Je kan, naast de toeristische mijn, een tweede ingang zien.

Dit is niets anders dan een enorme grot waar de mijnwerkers vroeger de leisteen opsloegen. Ze strekt zich uit over enkele honderden meters en leidt naar een hoofdkamer die, volgens de oudsten, groot genoeg is voor de kerk van het dorp.

Bezoek van de mijn

Het bezoek begint met een projectie van de evolutie van de mijn doorheen de eeuwen heen. De wandeling in de galerijen duurt ongeveer 45 minuten. Kleed je warm aan want het is 10 graden en erg vochtig, zelfs in de zomer!

Denk aan stevige stapschoenen!

Ons museum

Een luik opent naar het verleden met een verzameling kleine persoonlijke spullen die men in de mijn heeft gevonden. Je vindt daar ook de beelden van leisteen en design objecten in leisteen gemaakt door Vincent Théret.